Äntligen!

Få saker sker i ett vakuum. Igår meddelade myspace att de ska börja sälja låtar utan drm-skydd och idag meddelar Apple att de är nu är USA:s största musikdetaljist.

Sakta men säkert dör skivindustrin och ärligt är det någon som kommer att sakna den?

Skivindustrin vill gärna hävda att piratkopiering är orsaken till vikande försäljningssiffror och lägre inkomster. Det finns säkert en viss sanning i detta. Men tyvärr är det på tok för enkel förklaring. Det är deras ovilja att ta till sig ny teknik som lett till undergång. Förutom att försöka förhindra fildelning på nätet har man också på olika sätt försvårat eller hindrat försäljning av musik på nätet. Skillnaden mellan dessa har varit att där de som vill sälja musik bryr sig om vad skivindustrin tycker så har fildelarna gjort som de velat.

Skulle man istället tillåtit och uppmanat olika former av legal försäljning av musik ungefär samtidigt som Napster blev stort hade antagligen industrin haft en mycket större chans idag. Problemet för industrin idag är nämligen att folk tycker att det inte är moraliskt fel att fildela. Och det kommer ta långt tid innan man lyckas ändra på det.

Post Navigation